5 знака, че трябва да смените възглавницата си за сън

19 юни 2020

Митовете и легендите около правилата за пълноценен сън са безброй и със сигурност отдавна вече знаете почти всички факти за матраците и завивките и колко е важно да бъдат от високо качествен материал. Рядко обаче се обръща внимание на възглавницата, върху която прекарвате часове наред всяка вечер. Затова, тази статия е точно за нея.

Колко често всъщност трябва да се сменя възглавницата е въпрос, на който експертите са на различно мнение. Сред най-честите хипотези е, че тя трябва да се подменя на всеки шест месеца и не по-късно от три години. Да, интервалът е доста дълъг и относителен. Регулярната смяна обаче е необходима, защото възглавниците са идеалната среда за развитие на бактерии.

Вероятно на всеки от вас се е случвало да се пита как да разбере, че възглавницата, на която спите всъщност не е подходяща. Сякаш по навик дори не търсите причината в нея, че вечер отдавна не спите добре , защото сте привикнали и се примирявате.

Един от сигналите, които трябва да ви накарат да се замислите е ако вечер заспивате трудно, сънят ви е неспокоен, а сутрин едва ставате от леглото, защото сте изморени вместо отпочинали. Тези симптоми разбира се, могат да бъдат индикации и за други здравословни проблеми, но може да пробвате дори временно да смените възглавницата си и да проверите дали ще има промяна в качеството на съня ви.

Ако усетите, че на старата ви възглавница й е дошло време за смяна, ето и кои са сигурните знаци, че това време наистина е дошло:

-          Толкова е безформена, че дори не помните първоначалния й вид

-          Пълнежът в нея не е нищо повече от неравномерно разпределена слепната купчина

-          Вместо да сте отпочинали след сън, вие се събуждате с главоболие и болки във врата

-          Неприятната миризма, която отделя възглавницата не изчезва дори след пране

-          Необичайна поява на проблеми със скалпа като пърхот.

Замислихте ли се вече дали някои от изброените или всички фактори са на лице и при вас? Ако е така, трябва да се сбогувате с врага в леглото си – старата възглавница! В следващите редове ще прочетете и с какви предпоставки е добре да се съобразите при избора. Ето и някои от тях:

 

Позицията на тялото по време на сън

Аналогично на матраците – при избора на възглавница всеки човек предпочита различен тип. По-твърда, по-мека, ергономична и какво ли още не.

Ако обичате да спите по гръб, определено трябва да заложите на по-мек тип възглавница. Причината е, че по този начин тя ще придържа гръбнака ви в правилна позиция като същевременно не повдига твърде много врата ви.

Спите настрани? В такъв случай, правилният избор за вас е не много висока възглавница, която е средно твърда. В случай, че страдате от болки в кръста, може дори да я сложите между коленете си.

За да не се налага да гадаете и да прекарвате часове в търсене и четене за най-правилния тип за теб, Futura Dream идва на помощ за вас. Тя осигурява търсения баланс между твърдост и мекота, благодарение на своята CosyPUR полиуретанова материя. Материята от своя страна е известна с изключителната си еластичност и сигурен комфорт.

Съобразете активностите си с типа на възглавницата

Отдавна отмина времето, в което беше достатъчно просто да изберете добър офис стол и подходящо бюро.

Технологиите вече са част от живота на всички и сме сигурни, че и на вас се случва да вторачите поглед в телефона, таблета или телевизора докато си почивате у дома.

Именно поради тази причина не трябва да се подценява значението на подходящата възглавница и нейното място в леглото. Важно е да съобразите нейния тип според активността ви във всеки един момент. Ако сте от хората, които обичат лежейки да използват телефона или таблета си, то в такъв случай ви е необходима по-голяма възглавница, за да ви осигури необходимата опора, каквато може да имате с Futura Dream. Това, което я отличава е преди всичко високо- еластичната пяна, изработена с най-съвременните материали единствено с цел – вашето удобство.  

Назад към всички новини