6 начина да се справим с пролетната умора

18/04/2019
6 начина да се справим с пролетната умора

Пролетта е вече тук, а заедно със събуждащата се природа, тя носи и онова особено чувство за изтощение, наречено неслучайно пролетна умора. А на какво се дължи тя? Според специалисти причината е в това, че денят става по-дълъг и “разбърква” биоритъма и хормоните ни.

Каквато и да е причината за съществуването ѝ, факт е, че пролетната умора е традиционно придружена от сънливост, трудна концентрация, а понякога дори и от физически неразположения, като виене на свят.

Добрата новина е, че това състояние не е болестно и затова не е трудно симптомите му да бъдат елиминирани.

 

Днес ще ви разкрием как да противодействате на пролетната умора:

Източник: iStock/Getty Images

 

Забавете темпото

Не е нужно, а и няма как да “огреете” навсякъде. Затова се научете понякога да казвате “не” на допълнителните работни задачи, без да се чувствате виновни за това.

Не прекалявайте с кофеина

Кафето и черният чай само ще прикрият натрупаната умора, стресирайки допълнително организма. Ограничете приема на напитки със съдържание на кофеин до една на ден, най-добре сутрин. Така ще си гарантирате и по-качествен сън през нощта.

Организирайте си сиеста

Ако имате възможност, отделете 10-20 минути от следобедната си почивка за кратка дрямка. Но максимум 20 - по-дълъг сън може да повлияе на нощната ви почивка.

 

Осигурете си въздух

Проветрявайте работното си помещение възможно най-често - кислородът е основна за мозъка храна, която ще ви помогне да се чувствате по-концентрирани и свежи.

Източник: iStock/Getty Images

 

Раздвижете се

Ще се изненадате колко може да допринесе за тонуса ви дори и кратка серия от упражнения за разтягане. Изберете си своя спорт и го практикувайте редовно, за да освежите и тялото, и ума си.

Заредете се със сили

Витамините са враг номер едно на пролетната умора. А най-лесният начин да си ги набавите, е чрез консумация на свежи сокове и смутита, приготвени с екстрактор, който извлича максимума от хранителните вещества в продуктите, като Nutri Express.

Източник: iStock/Getty Images

Назад към всички статии