6 съвета при покупка на топ матрак

14/01/2021
6 съвета при покупка на топ матрак

Знаете ли какво всъщност е топ-матрак и кое го прави все по-предпочитан избор? Все още този продукт е малко познат за голяма част от хората, затова е добре да знаете, че…

Топ матраците могат да бъдат както дългосрочно решение, така и временно – ако в момента не считате за необходимо да влагате допълнителни средства за чисто нов матрак. Ако пък не можете да си позволите покупката на такъв или просто не планирате сериозна инвестиция, то тогава този продукт може да е идеалното допълнение.

Подходящ е както за студенти, които да обновят леглата си в студентските общежития и квартири, така и за хората в по-напреднала възраст, които да дадат втори шанс на старата си спалня и то на достъпна цена.

Ако в момента не планирате покупка на нов матрак, а старият вече ви причинява дискомфорт и се схващате по време на сън, то тогава прочетете статията до край.

С негова помощ ако старият ви матрак вече няма общо с първоначалния си вид и не изпълнява функциите си по предназначение, топ-матракът може да го замести за временно или за постоянно. Дори и да не реши изцяло проблема ви, то поне значително ще подобри усещането ви, когато легнете върху леглото.  

Вероятно всеки се е сблъсквал поне веднъж със стар матрак, върху който сякаш “пропадате” в средата му. Това е така, защото в много от тях основният материал е пяна. Тя е материал с висока степен на остатъчна деформация и при по-продължителна употреба не възстановява първоначалния си вид.

Това обаче е разрешим проблем и може лесно и ефективно да бъде решен с използването на подходящия за вас топ-матрак.

Знаете ли как започва историята на този продукт?

Началото започва от скандинавските страни, които са всеизвестни и с това, че произвеждат едни от най-качествените и луксозни легла в света. Тайната им се крие в една различна цялостна система за спане, като всеки елемент от тази система има своя отделна роля.

В тази система, без топ-матрак не би могла да се осигури задължителната за луксозния клас по-голяма височина на леглото, както и високата степен на комфорт, характерна за премиум моделите.

Ако планирате покупка на топ матрак, вижте и нашите съвети при избора на най-подходящия вид:

  1. Цена

Поговорката, че евтиното излиза по-скъпо, в този случай не е съвсем вярна. Факт е, че цената е основен и понякога определящ фактор за потребителите, но не винаги високата цена означава непременно гарантирано качество.

Има не по-малко добри модели топ матраци, които са в пъти по-достъпни. Дали да заложите на луксозен и прехвален вид, или пък на по-евтин модел зависи от това с каква цел всъщност го купувате.

Разликата в цените идва преди всичко от вида на използваните материали, но това не означава, че дори и най-скъпият и високо качествен ще отговори на потребностите ви по-добре, само защото е по-скъп.

Стремете се да избирате преди всичко това, от което се нуждаете, защото то не винаги е най-скъпото.

Не пропускайте да следите и актуалните промоции в онлайн магазините, защото именно от там може да намерите качествени продукти на ниски цени. Вижте сега и голямото разнообразие от размери и видове от серията Sky Dreams.

 

       2. Височина на топ матраците

Съветваме ви да обърнете внимание височината, тъй като при различните модели тя варира между 3 и 9 см.

Ако търсите по-голям комфорт и по-добра опора, то тогава трябва да изберете по-висок модел от плътна полиуретанова пяна. Същото важи и ако спите на сериозно деформиран матрак и искате да отстраните неравностите.

По-тънките топ матраци са лесни за транспортиране и съхранение, така че да не заемат допълнително пространство в дома ви.

SkyDreams Aloe Vera Top Relax - топ матрак 164/200 - 1

      3. Топло и студено

Основна роля имат различните материали при изработката. Те определят усещанията за топлина и студ. Например мемори пяната, гъшият пух и латексът са материали, които са подходящи за студените месеци, тъй като осигуряват по-голяма топлина, която задържат в леглото.

Ако страдате от проблеми със съня през летните нощи е добре да се насочите към топ матраци с охлаждащо действие. Най-практичен е вариантът съчетаващ две страни, изработени от различни материали, които да използвате в зависимост от предпочитанията и сезона.

В зависимост от това, което искате, изберете материалите, от които да е изработен топ-матракът. Мемори пяната и латексът задържат повече телесната топлина, докато тези от вълна, пух и пера имат страхотни термични характеристики: топлят през зимата и разхлаждат през лятото.

 

    4. Лесно транспортиране и поддръжка

Ако не можете да се разделите с усещането за комфорт и взимате топ матрака си при пътуване или дори да го ползвате само понякога е важно той да е лесен за съхранение.

Съветваме ви да се спрете на по-тънък и по-лек модел, който да е лесно преносим и да не заема излишно място. Ако ви е необходим топ матрак, който да поставите върху стария матрак, то тогава водещия фактор за вас е да изберете модел, който преди всичко е комфортен.

 

    5. Антибактериални и устойчиви към алергии

Ако страдате от сезонни или други алергии, или имате прекалено чувствителна кожа е добре да се насочите към модели, които са с антиалергично и антибактериално съдържание.

Обърнете внимание и за наличието на цип, защото той позволява лесна поддръжка.

Някои топ матраци са по-подходящи за страдащите от алергии спрямо други, защото са направени от материали, по-устойчиви към акари, дървеници плесен и мухъл. Ако през нощта често кашляте и кихате, обърнете повече внимание на този фактор.

 

    6. Гаранция

Несъмнено това е условие, което не е за подценяване. Обикновено стандартната гаранция за топ-матрак е две години. Някои производители обаче предлагат и удължена гаранция до пет или повече, показвайки доверието в качеството на своите продукти.

Имайте предвид обаче, че както при всички останали продукти и при тези има гаранционни условия. Така например, не можете да претендирате за гаранционна замяна на топ матрака ви, само защото той е улегнал с времето под натиска на тежестта ви.

Назад към всички статии