Защо влажността на въздуха е толкова важна

12/08/2019
Защо влажността на въздуха е толкова важна

Влажността на въздуха несправедливо си е спечелила славата на враг номер едно на здравето. Да, прекомерно високите ѝ нива създават благоприятна атмосфера за развитие на бактерии. Именно от нейния баланс обаче до голяма степен зависи качеството на въздуха който дишаме - както навън, така и у дома. През лятото, когато климатикът работи интензивно, изсушавайки въздуха, оптималното ниво на влажност намалява драстично. А това неизменно води до изсушаване на лигавицата на носа и гърлото - потенциален фактор за развитие на респираторни заболявания.

Съществуват два вида влажност. Абсолютната дефинира количеството водна пара във въздуха. Относителната от своя страна се изразява в проценти и описва количеството вода във въздуха спрямо неговата температурата. Именно относителната влажност има по-изразен ефект върху качеството на въздуха в помещенията.

Ниската влажност на въздуха в затворени помещения е сред водещите причини за редица здравословни неразположения, като например суха кожа, кръвотечение от носа, напукани устни и изсушаване на синусите. Тя често е отговорник и за обострянето на астма, хроничен бронхит и други състояния на дихателните пътища.

Идеалното ниво на влажност у дома не е лесно за определяне, тъй като зависи от индивидуалните предпочитания и външните температури. Все пак оптималните препоръчителни стойности са между 30 и 40% през зимните месеци и между 40 и 60% през лятото.

Един интересен признак, който може да е знак за ниска влажност у дома, е рязкото увеличаване на статичното електричество, както и зачестяване на проблемите с електроуреди и битова електроника.

За да създадете възможно най-благоприятно ниво на влажност през лятото, без от това да страда температурата у дома, се доверете на Easymaxx Compact Cooler - охладител и овлажнител за въздух. Достатъчно е да налеете вода в резервоара и да включите компактния уред - свежият въздух ще бъде при вас за секунди!

 

Назад към всички статии