Шиацу масаж в домашни условия

26/11/2021
Шиацу масаж в домашни условия

Шиацу масаж в домашни условия

Шиацу масажът е сред най-популярните и сравнително млади като техника. Той се изразява в една многопластова и постоянно усъвършенстваща се терапия, която влияе благоприятно върху редица заболявания. Въпреки това за него се знае твърде малко, затова с тази статия ще хвърлим повече светлина по темата и най-често задаваните въпроси.

Какво е шиацу масаж?

Шиацу е сравнително млада мануална терапия, произлизаща от Япония, която в буквален превод значи "натиск с пръсти". Смята се, че корените на масажното изкуство Шиацу водят до масажни терапии, навлизащи в Япония от Китай през средните векове.

Основно място в китайската медицина има жизнената енергия, наричана “ки”. “Ки” тече по 12 енергийни канала (меридиани) в човешкото тяло. Тези канали имат връзка с различни физиологични неразположения.

Основната цел на прилагането на шиацу масаж е чрез въздействие върху меридианите да се повлияе върху конкретна болка. За целта се оказва натиск с палци, длани или лакти на конкретни части от тялото, които са свързани с енергийните меридиани.

Как се прави шиацу масаж?

Масажът се провежда от терапевт, който внимателно подбира техниките, които да приложи спрямо конкретния случай. За целта преди да се започне се провежда преглед на база, на който се прави точна оценка какви масажни техники да се използват.

За да се подложите на тази процедура, не е задължително да имате здравословни неразположения, защото той въздейства благоприятно върху хармонията на цялото тяло, като се справя успешно с насъбралите се стрес и умора.

Кога е необходим?

Ежедневното натрупване на умора и напрежение е достатъчен повод да подарите на тялото си лечебна отпускаща терапия, за да може да се тонизирате и след нея да се чувствате отпуснати и презаредени.

В случаите обаче, когато изпитвате осезаеми здравословни неразположения значи тялото ви дава ясен сигнал, че нещо не е наред и е време да потърсите помощ в лицето на специалист. Разбира се, когато става дума за сериозно заболяване, винаги трябва да се консултирате с лекуващия си лекар, преди да предприемете нещо. Най-честите здравословни оплаквания, на които шиацу масажът повлиява благоприятно са:

    • болки в мускулите и ставите
    • неврологични заболявания
    • хронично главоболие
    • неспокоен сън
    • проблеми с храносмилателната система
    • депресия
    • умора
    • стрес
    • болезнена менструация.

За всяко състояние се прилагат различни масажни техники, с които се въздейства върху конкретни участъци, свързани с източника на съответното неразположение. Здравето зависи от цялостното състояние на организма. Така стигаме до основния постулат - хармония и баланс между всички компоненти, изграждащи човешкото тяло.

Какви са ползите от него?

Масажните техники се отразяват особено благоприятно при напрежение в мускулите и различни схващания. Благоприятстват нервната система, спомагат за добрия сън и пълноценна почивка. Намаляват стреса и умората. Имат добро влияние върху сърдечно-съдовата система и кръвообращението.

Други системи, върху които повлияват положително, са костната и храносмилателната. Подобрява функциите на имунната система, стимулирайки вътрешната енергия.

Какви уреди и помощни средства се използват?

Този древен японски масаж е изминал дълъг път, за да стигне до наши дни. През това време се е развивал и усъвършенствал заедно с развитието на науката, човечеството и технологиите. На пазара вече свободно се откриват различни масажиращи уреди, с които и в домашни условия можете да си подарите релакс.

Различните масажори предлагат множество функции. Повечето от тях дори са специализирани за конкретна част от тялото - врат, рамене, гръб, но има и комбинирани.

Тези уреди са добър начин да се отпуснете и у дома, в случай че нямате време или възможност да посетите масажист. Особено добре се отразяват за облекчаване на напрежение, болка и схващания в мускулите, породени от естеството на работа, неправилна стойка, различни травми и други.

VitalMaxx Shiatsu Мassager - 3 в 1 шиацу масажор за тяло

Шиацу масажорът Vitalmaxx има осем въртящи се масажиращи глави с инфрачервена лампа за загряване, защото комбинацията от топлина и шиацу масаж е идеална за отпускане и облекчаване на натрупаните в мускулите напрежение и болка. Той разполага с:

    • 8 въртящи се масажни глави
    • Инфрачервена лампа за загряване
    • Идеален за отпускане и облекчаване на болки и мускулни натоварвания
    • 2 посоки на движение на масажните глави
    • Зашита от прегряване – изключва се автоматично след 15 мин. работа
    • Подходящ за масаж на: врата и раменете, гърба, кръста, предните коремни мускули, прасците, бедрата
    • Кожени презрамки
    • Ергономично оформените масажиращи глави се равняват на натиска на ръцете на масажист и ви дават усещане за спа релаксация. Независимо дали сте в креслото у дома или на работното място в офиса.
Назад към всички статии